Links

Voor informatie over haptotherapie en geregistreerde haptotherapeuten.

www.haptotherapeuten-vvh.nl 

Voor informatie over de Post HBO opleidingen:

www.haptonomie.nl
www.ith-haptonomie.nl  

De stichting Kwaliteit Haptotherapie Nederland stelt zich ten doel het bieden van duidelijkheid aan cliënten, verwijzers en zorgverzekeraars over de kwaliteit van het beroep GZ-Haptotherapeut in Nederland

www.kwaliteithaptotherapie.nl

Haptotherapie en Kanker

16/05/2019   Door Sonja Baetsen, haptotherapeute

De diagnose kanker

De wereld lijkt even stil te staan. De diagnose kanker is een van de meest ingrijpende en levensveranderende mededelingen die iemand kan krijgen. Het is bovendien niet alleen emotioneel voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.
Helaas is er juist op het moment dat je het hard nodig hebt geen tijd om het nieuws te verwerken. Er moeten beslissingen genomen worden en je wordt vaak direct meegezogen in de medische molen. Het is daarom erg moeilijk om ruimte voor jezelf te nemen en om te gaan met gevoelens van angst, boosheid, machteloosheid en vervreemding van je lichaam. Het échte verwerken komt pas als de eerste schok voorbij is en de wervelwind wat is gaan liggen.

Haptotherapie; weer in contact met je lichaam

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie die gebaseerd is op de haptonomie. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (gevoel, tast) en nomos (regel, wet). Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en het gevoelsleven. Het gaat over aanraken en (aan)geraakt worden, zowel in relatie tot jezelf als tot een ander. Haptonomie bij kanker is als een troostende arm om je schouder. Het biedt de mogelijkheid om weer in contact te komen met je lichaam en om te gaan met alle heftige emoties.

Vaak is de balans tussen lichaam en geest bij het doormaken van een ziekte verdwenen. Je leeft in je hoofd, piekert veel en vervreemdt van je lichaam. Door middel van oefeningen en aanraking wordt gezocht naar een balans tussen denken en voelen. Zo kom je weer in contact met jezelf en met wat de ziekte teweeg heeft gebracht. Door je innerlijke balans te herstellen krijg je meer veerkracht en vertrouwen waardoor je beter om kunt gaan met moeilijke situaties en te nemen beslissingen.

Aanraking neemt een centrale rol in bij haptotherapie. Het kan bijdragen aan de communicatie met het lichaam en helpt bij het proces van vertrouwen en acceptatie. Haptotherapie kan aanvullend en ondersteunend zijn bij de gesprekken met een psycholoog. Door beide te ervaren, zullen hoofd en lijf weer (leren) samenwerken. Je leert tijdens de sessies weer te luisteren naar je gevoel en te vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft. Het geeft je bovendien de kracht om eigen keuzes te maken, ‘nee’ te leren zeggen en een goede balans te houden met je partner, kinderen en andere familieleden.

Voor patiënten en naasten

Haptotherapie is niet alleen geschikt voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Ook voor partners, familieleden, vrienden of andere naasten kan het verlichting geven. De therapie helpt je als naaste om te gaan met de veranderende situatie van degene die je liefhebt. Vaak voorkomende thema’s zijn onder andere de balans tussen zorg bieden en een gelijkwaardige partner blijven, intimiteit, ruimte nemen voor het eigen verwerkingsproces en afscheid nemen.

www.ingeborgdouwescentrum.nl                                                                                        De Ingeborg Douwes Stichting staat voor psychosociale hulp aan kankerpatiënten en hun naasten.

International Journal of Haptonomy & Haptotherapy:

www.ijhh.org